Demararea lucrarilor la autostrada Deva-Orastie, prevazuta pentru anul viitor, este asteptata de peste 2.300 de proprietari, care spera sa obtina sume frumoase drept despagubire pentru terenul care le-a fost luat in vederea amenajarii drumului.
Autostrada va afecta nu mai putin de cinci localitati hunedorene, zone unde au fost finalizate lucrarile ce tin de intabulare, parcelare, emitere de titluri ori alte documente, potrivit directorului Oficiul Judetean de Cadastru si Publicitate Imobiliara Hunedoara (OCPI), Lucian Dragomir.
"Autostrada Deva-Cugir afecteaza localitatile hunedorene Gura Sada, Soimus, Dobra, Densus si Ilia. In afara de Ilia, unde in proportie de 80 la suta avem documentatia finalizata, in restul localitatilor tot ce tine de acte de dezmembrare, parcelare, emitere de titluri ori intabulari este rezolvat", spune Dragomir.
In ceea ce ii priveste pe proprietarii care au terenuri in zonele pe unde va trece autostrada, Lucian Dragomir sustine ca numarul acestora se ridica la circa 2.300, ce urmeaza sa fie despagubiti de Compania Nationala de Investitii.
Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor a decis recent ca firma castigatoare a contractului pentru construirea autostrazii Deva - Orastie este asocierea condusa de Strabac.
Autostrada Deva - Orastie este considerata cea mai mare investitie derulata in infrastructura, proiectul fiind estimat la 253 de milioane de euro, insa suma oferita de asocierea castigatoare, Strabac plus alte companii, a fost de numai 179 de milioane de euro.
Guvernul Romaniei suporta un sfert din costurile investitiei, restul fiind finantat de Agentia ISPA, cu fonduri europene nerambursabile.
Autostrada, ce face parte din Coridorul IV Paneuropean, va avea o lungime de 32,8 kilometri si va fi functionala, potrivit datelor contractuale, peste