Guvernul maghiar nu doreşte acţionari străini în companiile locale strategice, cum este cazul MOL, potrivit cotidianului cu viziuni de dreapta Magyar Menzet, care îl citează pe ministrul dezvoltării naţionale Tamas Fellegi, scrie portfolio. hu.
"Întotdeauna le spunem clar partenerilor noştri, inclusiv ruşilor, că în sectorul energetic şi în alte sectoare considerate strategice vrem să creştem rolul statului", a spus Fellegi după ce a participat la o serie de negocieri la Moscova, potrivit cotidianului maghiar. Ministrul a refuzat să detalieze, afirmând că negocierile, considerate "sensibile", continuă, scrie Magyar Nemzet.
În ultimul raport al KBC Securities scrie că unul dintre cele mai importante evenimente din 2010 ar putea fi ieşirea grupului rus Surgutneftegaz din acţionariatul MOL şi în consecinţă modificarea structurii acţionariatului companiei.
Cu ce i-ar putea tenta maghiarii pe ruşi?
Cu toate acestea, Peter Csaszar, analist în cadrul KBC Securities, crede că discuţiile vor rămâne într-un stadiu incipient cel puţin până la alegerile locale ce vor avea loc pe 3 octombrie din mai multe motive. Printre cele mai importante se numără faptul că partidul Fidesz, aflat acum la guvernare, este foarte posibil să îşi concentreze atenţia asupra măsurilor economice pe care trebuie să le implementeze după alegeri pentru a asigura creşterea economică.
Mai mult, nu există niciun motiv pentru care guvernul să vrea să răscumpere acţiunile MOL din mâinile ruşilor, în condiţiile în care structura acţionariatului este stabilă. Dacă acest lucru se va întâmpla însă, guvernul trebuie să se gândească la faptul că nu există un "prinţ pe cal alb" care să vină să preia ulterior MOL.
Un alt motiv invocat de analistul KBC este faptul că nu există banii disponibili pentru ca statul să răscumpere acţiunile. Deşi guver