De aproape trei ani, doi mari administratori, Erste Asset Management şi Raiffeisen Asset Management, fac regulile pe piaţa fondurilor mutuale, stabilind tendinţe şi dând industriei imboldul de creştere. Azi au ajuns să controleze aproape 80% din averea de 5 mld. lei (1,16 mld. euro) a fondurilor mutuale.
Un număr de 19 jucători activează pe piaţa fondurilor mutuale, însă doar doi administratori-Erste AM şi Raiffeisen AM, ambii membri ai unor grupuri financiare cu sediul central la Viena, au reuşit să aducă industria la maxime istorice.
Atingerea pragului record de 5 mld. lei în active nete la finele lunii august a fost în mare parte contribuţia celor doi jucători, care în ultimii trei ani au exploatat din plin avantajul unei reţele de distribuţie proprie precum şi frica de risc a investitorilor locali vânzând în principal fonduri de instrumente cu venit fix. Astfel, din 2008, anul de vârf al crizei financiare, şi până în prezent, Erste AM şi Raiffeisen AM au reuşit să strângă peste 3,6 mld. lei de la investitori. În acelaşi interval, alţi administratori au pierdut clienţi şi active, nici astăzi nereuşind să depăşească pierderile, în timp ce unii au decis să iasă din piaţă. Punctul de atracţie au fost două fonduri monetare-BCR Monetar şi Raiffeisen Monetar, care au ajuns astăzi să numere peste 83.000 de investitori, foarte aproape de numărul total al investitorilor care investesc la Bursă.
"Am fost deschizători de drumuri în ceea ce priveşte extinderea distribuţiei fondurilor în segmentul de retail. Astăzi, toate cele cinci fonduri mutuale pe care le administrăm au ajuns să deţină plasamente de la peste 90.000 de investitori şi sperăm că până la finele anului, sau chiar mai devreme, să depăşin pragul de 100.000 de investitori", a spus Dragoş Neacşu, preşedintele societăţii de administrare Erste Asset Management, cu active în gestiune de