Bolnavii cronici cer neintroducerea co-plăţii în cazul persoanelor care suferă de astfel de boli. Ei au semnat, astăzi, „Declaraţia de la Cluj“, prin care cer ca pacienţii cu boli cronici să beneficieze de gratuităţi.
Bolnavii solicită şi acordarea celor mai eficiente tratamente, şi nu a celor mai ieftine, care au efecte secundare violente. Asociaţiile de bolnavi cronici din ţară s-au reunit la Cluj şi au întocmit un document prin care cer Ministerului Sănătăţii şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate să nu introducă sistemul de co-plată a serviciilor medicale, în cazul pacienţilor cu boli cronice. „Pentru noi ar fi un dezastru. Gândiţi-vă că majoritatea diabeticilor, de exemplu, sunt cu venituri reduse. Deja s-au scos gratuităţile şi compensatele, iar unii au certificate de handicap pentru complicaţii ale diabeticilor. Dacă până acum plăteau 80 de lei pe unele medicamente, acum vor plăti 240“, a declarat Eugen Florea, preşedintele Fundaţiei „Speranţa Diabeticilor” din Turda, una dintre semnatarele declaraţiei. „Sistemul co-plăţii a fost copiat după cel din Olanda, însă ei au renunţat la el, din 1 ianuarie 2010, pentru că a generat destule tensiuni în rândul pacienţilor“, a declarat şi Cezar Irimia, preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România.
Renunţă la tratamente
„Mulţi renunţă să mai meargă la medicul de familie, pentru că nu-şi permit să mai cumpere medicamentele prescrise. Mai devreme sau mai târziu aceşti pacienţi mor. Acest sistem de co-plată va genera genocid“, mai spune Cezar Irimia. Potrivit unor statistici oferite de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Diabet din România (FABDR), 5% din populaţia ţării suferă de această boală cronică. În judeţul Cluj, numărul acestora se ridică la 26.000. „Este foarte importantă calitatea tratamentului prescris unui diabetic. Există insuline mai bune,