Descendenta unui evreu sighetean, deportat în 1944, se luptă de 8 ani pentru a intra în posesia a 17 hectare de teren moştenite de la antecesorul său. Zeci de hectare de teren de pe malul lacului Tepliţa au ajuns să fie vândute pe bani de nimic unor potentaţi din Sighetu Marmaţiei, cu toate că, la acea dată, existau procese pe rol privind retrocedarea lor.
Shosana Itzcovici, de 64 de ani, din Israel, descendenta evreului sighetean Ignat Kaufmann, cel care a deţinut, înainte de a fi deportat în 1944, aproape 17 hectare de teren într-o zonă de interes turistic de la periferia oraşului Sighetu Marmaţiei, îşi caută dreptatea din 2002 prin instanţele judecătoreşti, fără niciun rezultat. „Nu mai vreau bani, vreau doar să se facă dreptate! După o serie de amânări, lipsă de interes din partea autorităţilor abilitate şi răspunsuri negative, nu-mi rămâne decât să mă adresez Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO)", spune femeia.
Terenuri retrocedate ilegal
Shosana Itzcovici a depus, în anul 2002, la Primăria Bocicoiu Mare, o cerere de retrocedare a suprafeţelor de teren pe care le-a deţinut antecesorul său, Ignat Kaufmann. Terenul cu pricina se află la limita dintre municipiul Sighetu Marmaţiei şi comuna Bocicoiu Mare. „Bunicul meu a fost deportat, în mai 1944, cu un singur act în mână: foaia de drum, doar dus. Restul actelor i-au fost confiscate, ulterior arse ori îngropate sub betoanele pe care s-au construit blocurile de lângă Sinagoga din Sighet", arată femeia. Potrivit împuternicitului pentru întocmirea documentaţiilor de revendicare atât pentru familia Szaplonczay, cât şi pentru urmaşa lui Kaufmann, sigheteanul Jozsef Gerstmayer, nu toate retrocedările au fost făcute corect. „Pe malul lacului, au fost doi mari proprietari: maghiarul Paul Szaplonczay şi evreul Ignat Kaufmann. Unele terenuri, ce aparţineau familiei Kaufmann, au fost retroce