Pe izlazul comunei Costeşti din judeţul Vâlcea s-au strâns ieri sute de romi din toată ţara. În fiecare an sărbătoresc aici, de Sf. Maria, Festivalul Naţional al Romilor. Prilej de fală, de etalare a averilor şi a puterii. SEF, BOS, JAF, JUP, LEY, EUR, USD sunt doar câteva dintre numerele "inspirate" pe care ţiganii şi le-au pus la maşinile de fiţe.
Tot dealul răsună de manele. La bază stau cei care au venit pentru a se distra, spre vârf e târgul, iar lângă râu e bâlciul cu tiribombe. Taxa de intrare pe izlaz e de 20 de lei, dar nimeni nu comentează. Plătesc, îşi primesc bonul şi pleacă să găsească un loc cât mai vizibil pentru a instala acolo cortul şi masa. Coada de maşini ajunge până în drumul comunal, iar nervii şoferilor care au înghesuit în autoturisme tot familionul sunt întinşi la maximum. Cu cât ajungi mai târziu, cu atât e mai puţin probabil să prinzi un loc liber de campare "la vedere". Şi ce rost are să te mai duci cu toate bogăţiile dacă stai la fereală şi nu te admiră nimeni?
Grătarele sfârâie, mesele sunt pline de fructe exotice - de la banane până la ananas şi mango -, ţiganii trag din ţigări fine sau din trabucuri groase, iar pirandele se învârt de colo-colo cu salbele strălucitoare atârnând la gât sau cu galbeni prinşi în păr. Printre corturile albe cu schelet din fier forjat se plimbă "regele". Nu regele ţiganilor, ci al lăutarilor - Ghiţă Tomilescu. "Zis regele", completează el, "pentru că sunt cel mai mare doinitor din toată România". "Alteţa sa" cântă la clarinet şi are după el doi ţigani dolofani cu acordeoane. Ţine să le ureze celor prezenţi "sănătate lor şi la familiile lor" şi să se laude că e invitat la festival în fiecare an. Nu pierde însă momentul să se plângă de criză şi de faptul că "nu mai merge cum mergea odată...".
Când vine vorba despre plătit impozite, "regele" zice că, de fapt, "să vedeţi,