Deşi obligaţia privind virarea sumelor aferente contribuţiilor din drepturi de autor le revine angajatorilor, sistemul online de plată, aflat în lucru la Ministerul Comunicaţiilor, va fi accesibil doar celor care nu au la ce să-l folosească, adică angajaţilor.
Acum nici două săptămâni, ghişeele erau luate cu asalt de persoanele cu venituri din drepturi de autor, care s-au înghesuit să-şi plătească dările echivalente contribuţiior sociale, potrivit noilor reglementări. După zile de cozi imense la administraţiile financiare, premierul Emil Boc a dispus ca toţi cei 500.000 de „autori" să-şi poată achita online contribuţiile la stat începând cu 25 septembrie. Sarcina a revenit Ministerului Comunicaţiilor, care a început lucrul la sistemul informatic, deşi aproape zilnic Guvernul dădea semnale contradictorii cu privire la ce va face în final. Dar ziua de ieri a dat totul peste cap. Guvernul a aprobat tocmai varianta pe care Ministerul Comunicaţiilor nu o luase în calcul: plăţile nu vor mai fi făcute de contribuabili, ci de firmele angajatoare, aşa-numita reţinere la sursă. În ciuda noilor reglementări, care schimbă radical datele problemei, oficialii de la Comunicaţii merg totuşi înainte. Ieri, la solicitarea RL, reprezentanţii ministerului ne-au înştiinţat că sistemul online, pe care ultima decizie a Guvernului îl lipseşte acum de sens, va fi destinat nu angajatorilor, ci tot persoanelor fizice cu venituri din drepturi de autor, cu alte cuvinte acelei categorii care nu mai are obligaţia plăţii directe şi, implicit, nici motive logice să-l folosească.
„Sistemul online va fi destinat, în primă fază, doar persoanelor fizice, cu venituri din drepturi de autor. Ulterior, va fi dedicat şi persoanelor juridice",ne-a transmis Camelia Enăchioiu, purtătorul de cuvânt al Ministerului Comunicaţiilor. Aceştia nu au putut preciza însă în cât timp va putea fi folosi