Arhitectura sistemului sanitar este eronată şi trebuie schimbată. Pe de o parte Casa Naţională de Asi gurări de Sănătate, care administrează fondurile din sistem de aproape 4 mld. euro, spune că este legată de mâini pentru că este obligată de legislaţie să finanţeze toate spitalele din România chiar dacă acestea nu oferă servicii de calitate, în timp ce Ministerul Sănătăţii spune că nu a existat un control în sistem pentru că nu a existat informatizare.
Acestea au fost concluziile dezbaterii de ieri a ZF Expert la care au participat Levente Vass, consilier personal al ministrului sănătăţii, Nicolae Lucian Duţă, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Marius Savu, directorul Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale (ASSM) din cadrul Primăriei Capitalei, Ilan Gonen, constructorul primului spital privat local, şi Wargha Enayati, directorul general al Centrului Medical Unirea.
"Informatizarea o să aducă controlul în sistem. Au fost cazuri de pacienţi fictivi, deci nu se poate vorbi de o lipsă de asistente în acele spitale pentru că jumătate din secţii erau goale. Este o lipsă cronică de restructurare", a spus Levente Vass.
Primăriile, care administrează majoritatea spitalelor din România în prezent, sunt a treia entitate care se implică în activitatea unui spital, după minister şi CNAS.
Cu toate acestea, niciuna dintre aceste instituţii nu are un control direct asupra fondurilor cheltuite.
"Legea este în aşa fel făcută încât banii pe care spitalul îi ia de la CNAS să fie cheltuiţi cum vrea. Casa cumpără servicii însă după ce plătim, managerul îmi spune «la revedere, drum bun, tu nu mă poţi controla». Singurii care controlează sunt direcţiile sanitare. Sunt manageri cărora li se pare că sunt pe moşia lor când conduc aceste spitale", afirmă Nicolae Lucian Duţă, preşedintele CNAS. Arhitectura sistemulu