Discuţiile de joi de la Bucureşti între oficialii francezi şi oficialii români pun capăt unei „veri cam înfierbântate” şi marchează o revenire la „tonusul obişnuit” al relaţiei bilaterale privilegiate dintre România şi Franţa. Iată concluzia trasă de şeful diplomaţiei de la Bucureşti la finalul întrevederilor cu ministrul francez al imigraţiei, Eric Besson şi secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Pierre Lellouche.
Discuţiile de joi de la Bucureşti între oficialii francezi şi oficialii români pun capăt unei „veri cam înfierbântate” şi marchează o revenire la „tonusul obişnuit” al relaţiei bilaterale privilegiate dintre România şi Franţa.
Iată concluzia trasă de şeful diplomaţiei de la Bucureşti la finalul întrevederilor cu ministrul francez al imigraţiei, Eric Besson şi secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Pierre Lellouche.
În urma discuţiilor de joi, 9 septembrie, s-a stabilit că, până la sfârşitul acestui an, România va pune în funcţiune un plan de acţiune pentru integrarea „comunităţii fragile a rromilor”.
Va fi vorba de proiecte concrete, în special la nivel local, pentru care se vor atrage fonduri europene. România şi Franţa vor cere Comisiei Europene să se mobilizeze financiar pentru a sprijini aceste proiecte de integrare a rromilor.
Secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Pierre Lellouche, a subliniat că acordul marchează relansarea unui nou tip de dialog bilateral pe acestă delicată temă.
„Şi eu mi-am dorit să trecem de la schimburile de anateme la acte. Cred că este momentul...Problema minorităţii rrome din Europa este una extrem de grea şi priveşte milioane de persoane, nu toate de naţioonalitate română. E nevoie de mobilizarea întregii Uniunii Europene şi de mobilizarea financiară a Comisiei Europene.
Ce am încercat să facem a fost să colaborăm mai bine în combaterea traficulu