Foie gras cu trufe în mantie de ciocolată, cremă de ciuperci cu aroma pădurii şi brunoaz de trufe, rulou de şalău învelit în solzi de trufe sunt doar câteva dintre specialităţile prezentate de căutătorii „diamantelor de bucătărie", cum sunt cunoscute ciupercile de pământ în întreaga lume. În România, un kilogram de trufe costă între 10 şi 100 de euro, iar cele mai multe sunt importate.
Un dineu cu trufe. Asta au vrut să ofere reprezentanţii Asociaţiei Căutătorilor de trufe celor interesaţi să introducă acest condiment preţios în meniurile lor.
Mai mulţi agenţi de turism, gastronomi dar şi principalii hotelieri şi degustători de vinuri din Braşov s-au reunit pentru a pune la cale un proiect ce vizează crearea unei pieţe a trufelor în ţara noastră.
Căutătorii de trufe au făcut chiar şi o demonstraţie de vânătoare, alături de câini dresaţi, în Poiana Braşov.
„Am semnat un parteneriat cu Romsilva, în ideea de a promova potenţialul trufelor în România, astfel încât lucrurile să capete elemente de legalitate şi să constituie o sursă de venit pentru ţara noastă. Un alt proiect este «trufiturismul», care presupune căutarea trufelor de către turisti, alături de profesionişti, care să le prepare mai apoi în bucătăria pensiunii, pentru învăţa cât mai multe despre aceste comori", a spus Ovidiu Enea, membru fondator al Asociaţiei Căutătorilor de Trufe din România.
În acest moment căutătorii de trufe români se confruntă cu probleme de ordin legislativ în ceea ce priveşte căutarea ciupericilor de pământ. Foarte mulţi pseudocăutători, preferă să sape după trufe, pentru venituri imediate, dar ceea ce nu înţeleg multi este că, în acest mod, distrug habitatul trufelor.
„Am vândut trufe italienilor, englezilor, francezilor. Nu de puţine ori s-a întâmplat ca trufele vândute de români în Italia să se