Hindranţi stricaţi sau detectoare de fum nefuncţionale – asta au găsit pompierii şi inspectorii DSP în spitalele din judeţ. Controalele amănunţile ale modului în care sunt pregătite unităţile medicale să facă faţă incendiilor au început în urma catastrofei de la Maternitatea Giuleşti, unde un scurt circuit s-a soldat cu moartea a cinci bebeluşi.
În urma controalelor efectuate de echipele Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) şi a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Teleorman au fost descoperite deficienţe la toate cele 11 unităţi spitaliceşti din judeţ. „În urma acestor controale au fost depistate 133 de deficienţe, 18 dintre acestea fiind înlăturate pe parcursul efectuării inspecţiei. Au fost aplicate 9 sancţiuni, respectiv 6 avertismente şi 3 amenzi contravenţionale în cuantum de 3500 de lei”, au spus reprezentanţii ISU Teleorman.
Hidranţi expiraţi şi angajaţi nepregătiţi
Printre cele mai grave probleme descoperite au fost hidranţii interiori de incendiu de pe holurile unor spitale care nu erau dotaţi cu accesorii necesare pentru trecerea apei sau anumite obiecte de mobilier erau amplasate în aşa fel încât căile de evacuare erau îngustate. „Am constatat că unele spitale nu aveau suficiente stingătoare, unele dintre acestea erau expirate, nu aveau întocmite planurile de evacuare conform normelor legale în vigoare. De asemenea, mai multe spaţii unde aveau depozitate stingătoarele şi furtunele pentru hidranţi nu erau echipate cu iluminat de siguranţă, iar personalul care trebuia să facă instructajul periodic nu îl efectuaseră”, a spus Gelu Dragomir, purtătorul de cuvânt al ISU.
În plus, din cele 4 spitale care ar fi trebuit să aibă detectoare de fum, doar la unul erau funcţionale. „În ceea ce priveşte detectoarele de fum, Spitalul «Caritas» şi cel de Pneumoftiziologie (n.r. TBC) din Roşiorii de Vede, Spitalul din Videle şi