Sărăcia îi împinge pe mulţi tulceni să cumpere zarzavaturi şi legume pe datorie. Există un caiet pentru clienții fideli din piețele tulcene.
La Tulcea sărăcia a atins cote greu de imaginat. Locuitorii oraşului nu cumpără ca în restul judeţului pe datorie doar de la magazine ci şi din piaţă. Prea necăjiţi pentru a-şi putea permite să cumpere zarzavaturile necesare pentru iarnă, tulcenii cu lefuri mici, şomerii sau pensionarii, şi-au deschis conturi la pieţari. Aceştia din urmă le umplu sacoşele şi îi aşteaptă cu banii până la pensie sau salariu.
Ceapă şi pătrunjel pe caiet
Fiecare pieţar are clienţii săi. De obicei sunt oameni care zilnic îşi cumpără cele necesare de la acelaşi producător. Clientela s-a format în jurul fiecărui producător. Până şi pătunjelul sau ceapa se dau pe caiet. De ce nu? Avantajele sunt de ambele părţi. Producătorii îşi vând marfa, clienţii fac provizii pentru iarna ce vine.
„Dacă nu au bani, de unde să se aprovizioneze? Dăm pe caiet pentru că nu are lumea bani. Anul ăsta merge atât de prost, că am aruncat marfă ca niciodată. Am lăsat şi din preţuri, cred că am dat şi degeaba, dar sărăcia e mare. Aşa că am început să dăm pe caiet la clienţii noştri de ani de zile. De exemplu, am pe cineva care a cumpărat acum o oră de 70 de lei. Îmi dă banii la pensie”, ne-a spus Daniela Banu, 35 ani, producător agricol din Nalbant, judeţul Tulcea.
Cu un ochi în portofel, celălat la legume
Tulcenii vin în piaţă, se uită în portofel, se uită pe tarabe şi cumpără cât să supravieţuiască. Pentru aprovizionarea cămării îşi deschid conturi la pieţari.
„Suntem şomeri amândoi şi ne descurcăm cum putem. Luăm de poftă câte un kilogram. La iarnă, în cămară vor fi borcane goale. Unele au rămas cu etichete de anul trecut. Iarna asta vom înghiţi în sec. Eu cumpăr şi pe datorie, până ia soţul salariul. Se ştie