Intenţia autorului, istoric, etnolog şi diplomat, este de a oferi un instrument de lucru pentru specialiştii în activităţi informative, dar şi pentru istorici, politologi, sociologi, precum şi un "ghid" în "lumea spionajului" adresat unui public larg, interesat, dincolo de clişee, mistificări şi exagerări, de trecutul, dar şi de prezentul, probabil şi de viitorul unui domeniu care se împleteşte atât de intim, uneori insesizabil, cu istoria şi existenţa noastră cotidiană…
BAKER, Josephine (1906-1975), dansatoare, actriţă şi cântăreaţă de origine americană, agentă franceză pentru Aliaţi în al doilea război mondial. Şi-a oferit colaborarea Serviciului francez de contrainformaţii, având sarcina de a strânge date (transcrise cu cerneală simpatică pe partiturile sale) în timpul turneelor întreprinse în Germania, Franţa ocupată şi în alte ţări. Ca o recunoaştere a meritelor sale, B. este distinsă cu diferite ordine şi medalii, iar generalul american George Patton îi apreciază meritele: "Josephinei Baker, care ne-a ajutat cu atâta eroism".
BĂLAN, Maria ("B9"), spioană pentru România în primul război mondial.
A transmis multă vreme informaţii deosebit de preţioase despre mişcările trupelor austro-ungare în Banat. Contraspionajul austro-ungar o descoperă cu mare dificultate pe tânăra şi frumoasa femeie. Arestată, este condamnată la moarte, dar reuşeşte să evadeze, reapărând la Bucureşti. Despre B., ziarul francez "Paris Soir" scria că a fost "regina spionajului", "o Mata Hari" autohtonă care "a adus imense servicii României".
BASTIEN, Lydie (1922-1993), spioană pentru Germania în Franţa în al doilea război
mondial. Infiltrată de Gestapo în mişcarea de Rezistenţă, îi trădează, între alţii, pe Jean Moulin, unul dintre conducătorii acesteia. După Eliberare, reuşeşte să scape de condamnare şi se implică în diferite afaceri veroase, fiind denum