Valoarea proiectului de reabilitare a străzii Griviţa a fost suplimentată, zilele trecute, cu 100.000 euro, după ce firma care a câştigat licitaţia de implementare - "Tehnologica Radion" Bucureşti - a invocat apariţia unor "circumstanţe imprevizibile", deci implicit a clasicelor "cheltuieli neprevăzute".
Despre ce fel de circumstanţe este vorba nu s-a obosit nimeni să explice. Totul s-a rezumat la o ecuaţie simplă şi fără complicaţii: Primăria a semnat un act adiţional, costul lucrării a crescut, "Tehnologica Radion" încasează mai mulţi bani. Dacă România ar fi fost o ţară normală, dacă Brăila ar fi fost un oraş normal, cu siguranţă că situaţia asta ar fi generat o reacţie a opiniei publice. Primăria nu ar fi dat niciun ban în plus fără să-i informeze în prealabil pe cetăţeni, iar contribuabilii ar fi întrebat: "Păi, de ce să coste mai mult?". Li s-ar fi oferit un răspuns, de exemplu, că structura terenului este una mai dificilă decât s-a crezut iniţial şi că, din cauza asta, lucrările sunt mai complicate şi mai costisitoare. Sau poate că explicaţia ar fi fost alta dar, oricum, ceva s-ar fi adus la cunoştinţa publicului înainte de a se fi semnat acel act adiţional. De ce? Pentru că este o lucrare de interes general, plătită din banii comunităţii.
Contribuabililor brăileni nu li s-a dat, însă, nicio explicaţie. Primăria a făcut ce a crezut de cuviinţă fără să întrebe pe nimeni şi fără să se justifice în faţa nimănui. De fapt, să se justifice în faţa cui? A contribuabililor brăileni?! Ca să spui "contribuabili brăileni" trebuie ca brăilenii să fie conştienţi de statutul lor de "contribuabili", de oameni interesaţi de bunul mers al societăţii, care au pretenţia de a se ţine cont de punctul lor de vedere, din moment ce participă financiar la susţinerea unui sistem. Ori, hai să fim realişti, la Brăila nu prea există ceea ce în termeni generici se nu