Numărul turiştilor israelieni din capitala Germaniei a explodat în ultimii 10 ani, Berlinul fiind asociat acum mai degrabă cu divertismentul decât cu crimele naziste, titrează Suddeutsche Zeitung.
Amit şi Eynat Sonnenfeld se plimbă prin oraş cu şapte pungi de plastic în mână; sunt leoarcă de transpiraţie, dar nu e timp pentru o cafea sau o îngheţată. Aerul este cald şi umed ca la Tel Aviv. Cuplul israelian îşi face cu greutate loc prin furnicarul de turişti care se înghesuie pe trotuarele înguste din Hackescher Markt. N-ar strica să plece acum din aglomeraţie, însă Eynat scoate din buzunar o listă cu ce ar mai fi de făcut prin oraş şi împrejurimi.
Vizită la un fost lagăr de concentrare, cu plasele Zara în mână
Programul zilei include Sachsenhausen, fostul lagăr de concentrare din apropierea Oranienburg-ului, şi Birkenstock. Birkenstock e marca de încălţăminte favorită a lui Amit. În Israel, brandul are o mulţime de bannere în care „Made in Germany" e scris cu caractere mari, vizibile de la distanţă. Cum încălţămintea ortopedică a mărcii costă mai puţin în Germania, Amit cumpără trei perechi. Apoi se întreabă dacă nu va arăta ciudat la memorialul lagărului de concentrare cu plasele Zara şi Birkenstock în mână. Amit conduce o fabrică de baloane, în timp ce soţia sa lucrează pe post de „clovn terapeutic", vizitând şi descreţind frunţile copiilor cu cancer. Aceasta e prima vacanţă după mult timp şi, de asemenea, prima vizită în Germania pe are au făcut-o în viaţa lor. Eynat este fascinată: „Berlinul este un oraş atât de plin de culoare! Nu are nimic de-a face cu imaginile Germaniei din pozele cu care am crescut", iar soţul ei adaugă, „Îmi vine foarte greu să-mi imaginez că tatăl meu a fost deportat de aici la Sachsenhausen."
Turiştii israelieni, de cinci ori mai mulţi ca acum zece ani
Popularitatea Berlinului în Ţara Sfântă a explodat î