Recomandate pentru reducerea nivelului colesterolului din sânge, statinele utilizate la ora actuală dau rezultate mai rapid şi sunt mai sigure, comparativ cu cele folosite în trecut.
Peste o treime din populaţia României are un nivel crescut al colesterolului, iar statinele sunt un element de bază în terapia persoanelor cu o astfel de problemă.
Aşadar, statinele sunt medicamentele cele mai utilizate pentru a preveni şi pentru a trata bolile de inimă, rolul acestora fiind de a reduce nivelul colesterolului „rău" din sânge, mai ales în cazul persoanelor care nu reuşesc să facă acest lucru prin dietă.
Totuşi, deşi aceste medicamente şi-au dovedit eficienţa chiar şi în cazul unui infarct miocardic, au apărut controverse în ceea ce priveşte reacţiile adverse ce pot apărea în urma administrării lor, multe persoane refuzând să mai urmeze tratamentul. De aceea, medicamentele din această clasă au fost îmbunătăţite, cele folosite la ora actuală având un efect mai puternic şi mai puţine efecte secundare.
Dau rezultate într-un timp scurt
Printre cele mai cunoscute tipuri de statine sunt simvastatina, atorvastatina şi rosuvastatina. Acesta din urmă este considerat a fi cea mai puternică statină, iar anul acesta a fost lansat şi la noi în ţară primul medicament generic ce conţine această substanţă.
Printr-un program larg de studii s-a dovedit faptul că, în 80 la sută din cazuri, tratamentul cu această statină asigură atingerea valorilor normale ale colesterolului după şase săptămâni de administrare. Medicamentul se eliberează numai cu prescripţie medicală şi este compensat cu 50 la sută, preţul acestuia fiind mai mic decât al celorlalte medicamente cu aceeaşi substanţă de bază.
Au mai puţine efecte secundare
Printre reacţiile adverse cauzate de administrarea incorectă a statinelor folosite în trecut se numărau insuficie