Cu acest îndemn suntem invitaţi la Zilele Muzeului Ţăranului Român, eveniment care se desfăşoară anul acesta între 10 şi 19 septembrie, la sediul instituţiei din Şoseaua Kiseleff nr. 3. MŢR se sărbătoreşte cu expoziţii, târguri, filme, lansări de carte, muzici tradiţionale si un festival al degustătorilor de film şi artă culinară. Iată, în continuare, programul manifestărilor.
Timpul sărbătorii
Târgul meşterilor iconari
10-14 septembrie, între 10:00 şi 18:00
Se întâmplă de ceva timp la Muzeul Ţăranului Român, mai precis de vreo şase ani, ca în drumurile noastre obişnuite să dăm de timpul sărbătorii. Timp mic, îndurerat, dar şi tămăduitor, Ziua Crucii înalţă şi curăţă prin post roditor sufletele noastre vremelnice. Reper al sărbătorilor mari în lumea ţărănească - fără cruce tot omul e pierdut - Înălţarea Sfintei Cruci recuperează fragmentar spaţiul sacru şi ne aduce aminte de puterea crucii.
Ce se întâmplă la muzeu de Ziua Crucii: se prăznuieşte cu meşteri, iconari, cruceri şi artişti. Praznicul ţine 5 zile din 10 până în 14 septembrie, de la zece dimineaţa la şase seara, şi e plin de semne. Cumpărăm sau ne bucurăm ochiul şi inima cu troiţe şi cruci, icoane şi izvoade, pristolnice şi pecetare, miniaturi, îngeri ţesuţi, poveşti despre cruceri şi atelierele lor. Pânzături, prescuri şi oale de praznic, vin pentru pomenire. Postim cu dulceţuri, compoturi, pâinişoare, mere şi nuci.
Nu vor lipsi nici atelierele de pictat icoane pe sticlă şi pe lemn pentru copii cu meşteri iconari în fiecare zi de târg de la ora 11.00.
Timpul reculegerii
Expoziţia "Cruci de piatră"
10-30 septembrie, la Sala Foaier, de marţi până duminică, între 10:00 şi 18:00
Ceea ce deosebeşte o cruce de piatră de una din lemn este rezistenţa în bătaia timpului. Cea de lemn putrezeşte în cele din urmă, vreme în care cea de piatră est