Bilanţul victimelor din atentatul înregistrat joi în Osetia de Nord a ajuns la 17 morţi şi 100 de răniţi. Autorităţile regionale au decretat zi de doliu în timp ce anchetatorii au reţinut trei suspecţi în acest caz. Atentatul readuce în actualitate problema instabiliăţii din Caucaz. Rusia este confruntată în regiune cu o rebeliune islamistă care îşi are originea în conflictele din Cecenia, aminteşte Matei Vişniec (audio) într-o analiză RFI.
Bilanţul victimelor din atentatul înregistrat joi în Osetia de Nord a ajuns la 17 morţi şi 100 de răniţi. Autorităţile regionale au decretat zi de doliu în timp ce anchetatorii au reţinut trei suspecţi în acest caz.
Atentatul readuce în actualitate problema instabiliăţii din Caucaz. Rusia este confruntată în regiune cu o rebeliune islamistă care îşi are originea în conflictele din Cecenia, aminteşte Matei Vişniecîntr-o analiză RFI.
Vineri este zi de doliu în Osetia de Nord, singura Republică din Caucazul rus unde majoritatea populatiei este creştină. Acest ultim detaliu nu a pus-o însă la adăpost de violenţe. Să ne amintim că în septembrie 2004 într-o scoală din Beslan un atac terorist, cu luare de ostatici, s-a soldat cu 330 de morti, printre care 186 de copii.
În primăvara anului 2009, autoritătile ruse au anuntat în mod oficial încheierea operatiunilor anti-teroriste în Cecenia, ceea ce nu s-a concretizat însă pe teren cu o eră de pace.
Dimpotrivă, atacurile sunt cotidiene în Caucazul de Nord, ele vizînd în special reprezentanţi ai autorităţilor şi ai fortelor de ordine. Atentatul de joi din Vladikavkaz este cel mai sîngeros din ultimile sase luni înregistrat pe teritoriul Federaţiei Ruse.
El a fost comis de un kamikaze într-o piaţă plină de lume. Agenţiile de presă subliniază că preşedintele rus Dimitri Medvedev a condamnat atentatul recurgînd la un limbaj putin obisnuit: "vom face totul pent