La Inspectoratul Şcolar au fost înregistraţi 300 de minori care s-au întors din Italia, Spania, Israel şi Germania.
Părinţii care muncesc peste hotare consideră că este mai bună educaţia primită în şcolile sucevene decât în străinătate. Ei se tem doar de faptul că micuţii nu s-ar putea acomoda cu noul stil de predare.
Copiii mici nu ştiu bine limba română
„Mi-e frică, pentru că diferenţa de educaţie este uriaşă. În Spania, copilul meu a făcut clasa I şi a II-a, şi-a făcut prieteni, iar stilul de predare era altul. De când am venit acasă, fetiţa mea încă nu s-a obişnuit cu ideea că va învăţa la altă şcoală. O să vorbesc cu doamna să o integreze în clasă, să-i fie mai uşor“, a spus Viorica Avram, mamă proaspăt întoarsă din Spania.
Dacă pentru şcolarii mai mari, care au studiat la început în România apoi au plecat cu părinţii peste hotare, acomodarea este mai uşoară, pentru cei mici lucrurile stau diferit. Mulţi copii din clasele primare nici nu ştiu limba română bine deoarece părinţii care aveau dublă cetăţenie i-au înscris direct la şcolile din ţara respectivă. Mai norocoşi sunt minorii care au învăţat în şcolile bilingve, unde au avut ocazia să facă şi româna şi limba ţării în care locuiau.
„Rechizitele sunt mai scumpe decât în Spania“
„Noi vom încerca să-i atragem spre învăţătură. Îi vom ajuta să-şi facă prieteni noi. Sunt micuţi şi trebuie să avem răbdare cu ei. La mine au venit în clasa a III-a doi copii, o fată şi un băiat. Am vorbit cu părinţii şi vom munci împreună la procesul de acomodare: eu la şcoală, ei acasă“, a declarat Dorina Călin, învăţătoare. Stranierii se plâng de faptul că rechizitele în România sunt mai scumpe decât în ţările de unde s-au întors şi regretă că n-au venit de acolo cu cele trebuincioase şcolii.
„Acolo, cu 50 de euro luam tot ce trebuia, de la ghiozdan, unifo