Mâncăm rar, prost şi nu ne îngrijim dantura. Nu mergem la dentist decât în situaţii de urgenţă şi nu ne putem permite o proteză. Suntem experţi însă la consumul de gumă de mestecat cu zahăr - obicei dăunător pentru sănătatea dinţilor.
O amplă campanie de informare a populaţiei va fi demarată de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Dolj începând cu 12 septembrie - Ziua Mondială a Sănătăţii Orale, în parteneriat cu inspectoratul şcolar, şcoli, licee, universităţi, direcţia judeţeană de asistenţă comunitară, ONG-uri.
Din 12 septembrie şi până pe 15 octombrie, locuitorii Craiovei şi ai judeţului Dolj vor afla de la specialişti că, pentru a fi sănătoşi trebuie să-şi îngrijească dantura. De aceea, scopul campaniei este îmbunătăţirea utilizării măsurilor eficiente de prevenţie, atât la nivel individual, cât şi la nivelul comunităţii, prin conştientizarea populaţiei generale cu privire la importanţa sănătăţii orale şi a factorilor de risc care pot afecta sănătatea orală.
Vizita la stomatolog, doar în caz de urgenţă
Necesitatea desfăşurării campaniei de informare a reieşit din datele statistice care plasează România la coada Europei în privinţa îngrijirii danturii.
În România, accesul populaţiei la serviciile stomatologice a scăzut constant în ultimii ani, cu toate că numărul de medici raportat la populaţie este destul de bun. Comparativ cu restul Europei, ţara noastră este codaşă în privinţa accesului populaţiei la servicii stomatologice, depăşind la acest capitol doar Lituania şi Turcia, potrivit studiului Eurobarometru publicat în 2010. Cele mai „avantajate“ ţări în această privinţă par să fie Cipru, Ungaria, Malta, Olanda, Suedia, Franţa şi Danemarca.
Românii sunt, în schimb, europenii care merg cel mai rar la dentist. Doar 34% dintre cei intervievaţi spun că au vizitat anul trecut un dentist. Ţara noastră a fost depăşită ş