Cei cinci membri ai Comitetului Reprezentanţilor de la Fondul Proprietatea (FP) au o serie de atribuţii importante, precum supravegherea modului în care americanii de la Franklin Templeton vor administra activele de 3,4 mld. euro ale fondului şi realizarea de rapoarte care vor fi prezentate acţionarilor.
Cu toate acestea, nimeni nu ştie sau nu spune de cine au fost propuşi şi, implicit pe cine reprezintă aceştia. Un lucru este cert: toţi au avut nevoie de votul Ministerului Finanţelor pentru a ajunge în aceste posturi.
Pe 6 septembrie, acţionarii Fondului Proprietatea, în frunte cu statul român care deţinea la acel moment 52% din capital, i-au ales pe Bogdan Drăgoi, secretar de stat în Ministerul Finanţelor, Monica Maurer, consiliera fostului ministru ale economiei, Cristian Buşu, fost consilier al lui Emil Boc şi fost director economic al Fondului, pe Sorin Mîndruţescu, şeful Orache România şi preşedintele Camerei de Comerţ Româno-Americane, şi pe Corin Trandafir, avocatul familiilor Auschnit şi Malaxa drept membri ai Comitetului Reprezentanţilor.
Prin câştigarea mandatului de reprezentant, toţi cei cinci au primit girul Ministerului de Finanţe, având în vedere că "statul român este forţa supremă atunci când se votează în cadrul AGA", aşa cum descrie Nicolae Ivan, reprezentantul fondului american Cartesian care deţine acţiuni la Fond, dreptul la vot la Fondul Proprietatea. Potrivit Ordonanţei 81/2007, statul român votează în AGA cu toate acţiunile deţinute (peste 7 mld. acţiuni la data de înregistrare a AGA din 6 septembrie), în timp ce pentru acţionarii privaţi dreptul de vot este limitat. Dreptul la vot al acţionarilor este limitat la pragul de 5%, iar un acţionar care deţine între 1% şi 3% din capital votează doar cu jumătate din acţiuni.
Majoritatea reprezintă acţionari necunoscuţi
Pentru a ajunge pe lista de candidaturi pent