În urmă cu 11 ani, când doctorul Dan Hegarthy, de 41 de ani, se plângea de dureri de muşchi, libido scăzut şi letargie, nu se aştepta să afle că suferă de menopauză.
Toropeala în fiecare după-amiază nu este binevenită în munca unui medic generalist, aşa că Hegarty s-a panicat când a trecut prin această experienţă. Dar şocul cel mai mare l-a avut când a aflat ce era în neregulă cu el: ajunsese la andropauză sau, în termeni populari, menopauza masculină.
"Menopauza la bărbaţi: iată ceva de care n-am auzit ca doctor", spunea Hegarty, trei ani mai târziu. "Dar am citit un articol despre acest fenomen într-o revistă de specialitate şi mi-am dat seama că am toate simptomele. Nu mă mai puteam concentra nici măcar să mă uit la un film până la capăt şi a trebuit să renunţ la ziarele quality în favoarea tabloidelor. Mă simţeam foarte obosit, mă deranja febra musculară pe care o aveam la picioare şi libido-ul meu era foarte scăzut", povesteşte Hegarty.
Nu era sigur dacă să creadă că a ajuns la menopauză. Pe de-o parte, este o mare controversă dacă menopauza se instalează şi la bărbaţi, cu toate studiile care îi neagă existenţa şi se subliniază că cele mai multe dintre simptome - depresii, îngrăşare, iritabilitate, transpiraţie excesivă în timpul nopţii, bufeuri de căldură- sunt puse pe seama îmbătrânirii. La fel şi faptul că sunt obezi, sănătatea li se degradează, sunt şomeri sau nu au chef de partener. Pe de altă parte, ce rău ar putea face un test care să verifice dacă are o deficienţă de testosteron? Şi-a făcut o programare.
Hegarty şi-a dorit să fie consultat de doctorul care scrisese articolul despre menopauza la bărbaţi - Malcolm Caruthers, considerat cel mai mare expert în această problemă. Caruthers l-a examinat, a verificat dacă are probleme cu prostata, diabet, anemie, daca rinichii şi ficatul funcţionează bine, glanda tiroidă, colesterolul şi