Bucureştenii aflaţi în căutarea unei locuinţe pot găsi 12.000 de unităţi la târgul din Piaţa Constituţiei. Dezvoltatorii se bat în preţuri cu proprietarii de apartamente vechi. Sursa: VLAD STĂNESCU
Apartamente vechi şi noi, la vânzare cu aceleaşi preţuri. La târgul imobiliar tIMOn, deschis în Piaţa Constituţiei din Capitală, clienţii pot achiziţiona atât locuinţe construite în intervalul 2008-2010, cât şi unele din anii ’60-’70. Preţurile sunt similare şi se situează în jurul a 1.000- 1.200 de euro/metrul pătrat, remarcă agenţii imobiliari.
"«De vină» sunt proprietarii apartamentelor vechi, care nu prea vor să scadă din preţuri. Negocieri cu reduceri substanţiale de preţ se fac atunci când clientul vine cu banii cash, altfel din preţul de cerinţă mai scad douătrei mii de euro", e de părere Victor Ion, broker în cadrul Asociaţiei Brokerilor Imobiliari. Potrivit acestuia, majoritatea apartamentelor vechi se vând prin credit, în cadrul programului "Prima casă".
Blocuri noi, la periferie
Dezavantajul locuinţelor noi este însă amplasarea blocurilor, multe dintre acestea fiind ridicate la periferia oraşelor, departe de şcoli, centre comerciale sau transport în comun.
În plus, multe mai au şantier în apropiere. "Noi avem un ansamblu de blocuri în Pipera, gata în totalitate încă de anul trecut, unde clientul se poate muta chiar de mâine", spune reprezentantul Liziera.
În centru, preţurile sunt pe măsură. Dacă un apartament de trei camere în Victoriei costă 200.000 de euro, unul similar în Colentina nu depăşeşte 100.000 de euro. Clienţii care-şi caută o locuinţă pot opta pentru o garsonieră veche în Drumul Taberei, la 43.000 de euro, sau una nouă, de 47.000 de euro, în Pantelimon.
În Braşov, o astfel de locuinţă poate fi achiziţionată cu 44.000 de euro. Un apartament nou, de două camere, ajunge