Este una dintre cele mai apreciate cântăreţe de muzică populară din Ţara Făgăraşului. De-a lungul anilor, femeia a cules cântecele populare ale locului pe care le-a împărtăşit iubitorilor de folclor.
Cântecul şi jocul popular au atras-o pe Mioara Cârje Marinca încă de pe timpul în care era elevă. Femeia povesteşte că profesorii i-au cultivat pasiunea, iar serbările şcolare i-au servit drept prilej pentru a face dovada talentului său. „De copil am îndrăgit muzica populară şi tot ce ţine de folclorul zonei. Dascălii mei m-au făcut să îmi înfrâng timiditatea şi să evoluez pe scenă ca o adevărată artistă", îşi aminteşte cântăreaţa de muzică populară.
Iubitoare a tradiţiilor, Mioara Cârje Marinca a participat, în tinereţe la numeroase concursuri şi festivaluri de muzică populară, în ţară şi în străinătate. „Mi-a făcut deosebită plăcere să particip la concursul denumit «Cântecele Oltului», dar şi la festivalurile din străinătate dedicate diferitelor naţionalităţi. Am fost purtătoarea tradiţiei Făgăraşului în 1987 în Rusia, şi în 2007, în Germania", mărturiseşte făgărăşeanca.
Interpretează cântecele bătrânilor
Mioara Cârje Marinca este educatoare de 32 de ani. Meseria sa nu a împiedicat-o pe cântăreaţă să îşi urmeze pasiunea. Făgărăşeanca a studiat tradiţiile locului şi a ales să cânte muzică popular, la petreceri. „În particular mă ocup şi de îndrumarea grupurilor folclorice sau a tinerelor speranţe. Este o reală plăcere să poţi transmite şi altora pasiunea pentru muzica tradiţională", spune artista.
Îndrăgostită de folclor, femeia a cules de la bătrânii satului cele mai frumoase cântece populare. „Doina, haţegana sau învârtita sunt reprezentative pentru aceste locuri şi sunt stiluri cunoscute pentru cei care trăiesc în zonă. Am avut norocul ca Dumnezeu să îmi dea voce. Această înclinaţie le-o datorez şi părinţilor mei. Mama mea es