* consideră cadrele didactice din învăţământul preşcolar brăilean
Păpuşi cu dizabilităţi şi păpuşi de diferite rase, în valoare totală de 1,6 milioane de lei, asta vrea să achiziţioneze Ministerul Educaţiei pentru grădiniţe, în cadrul Proiectului de Reformă a Educaţiei Timpurii, proiect finanţat din bani europeni.
Obiectivul general urmărit este îmbunătăţirea calităţii infrastructurii sistemului de educaţie preşcolară şi satisfacerea nevoilor de bază ale copiilor prin intermediul îmbunătăţirii serviciilor destinate acestora. Componenta 3 a acestui proiect, aflat în derulare, vizează asigurarea accesului copiilor din grădiniţe la materialele de învăţare-predare de calitate. Astfel de materiale educaţionale urmează să fie oferite tuturor grădiniţelor din ţară. "Utilizarea păpuşilor cu dizabilităţi şi a celor de alte rase este o modalitate esenţială pentru a-l apropia pe copil de lumea în care trăieşte şi pentru a-l face să înţeleagă că persoanele diferite nu trebuie respinse", consideră iniţiatorii proiectului.
"Sunt alte priorităţi"
Educatoarele, dar şi directorii de grădiniţe, sunt revoltaţi de noua idee, şi asta pentru că se cheltuie bani aiurea în timp ce multe unităţi ar avea nevoie de investiţii serioase, prioritare fiind cele necesare obţinerii autorizaţiei sanitare. Cadrele didactice consideră că aici ar trebui investiţi bani înainte de orice. La Grădiniţa nr. 9, de exemplu, este nevoie de foarte mulţi bani pentru reparaţii şi reamenajări, lucrări necesare pentru obţinerea autorizaţiei sanitare. Clădirea este veche, iar reorganizarea circuitelor este foarte costisitoare. "Ca să fac numai studiul de fezabilitate pentru un asemenea proiect trebuie mulţi bani, iar eu trebuie să respect priorităţile. Nu pot lăsa, de exemplu, acoperişul nereparat să plouă în grădiniţă, ca să fac acest studiu de fezabilitate", a spus directorul Mirela Mălâia. În