În anumite etape ale vieţii sau atunci când nu ai acces la alimentele bogate în vitamine, minerale şi în alţi nutrienţi, suplimentele alimentare pot compensa eventualele carenţe. Însă ar trebui să le iei doar la indicaţia unui medic şi doar în dozele prescrise de acesta.
În general, suplimentele alimentare sunt indicate când, din diverse motive, nu poţi lua din alimente cantitatea necesară de vitamine, de minerale, fibre, acizi graşi şi de alţi nutrienţi care asigură buna funcţionare a organismului şi previn îmbolnăvirea. Ele pot fi o soluţie şi atunci când dorim să tratăm sau, cel puţin, să atenuăm o problemă de sănătate ori în perioadele solicitante din punct de vedere fizic şi psihic.
Copiii şi femeile au nevoie de ele
Copiilor li se pot administra suplimente alimentare în caz de infecţii digestive şi respiratorii repetate, în scopul creşterii imunităţii
sau pentru creşterea poftei de mâncare. Şi femeile au nevoie de suplimente alimentare în anumite etape ale vieţii. Astfel, în perioada premergătoare menopauzei, suplimentarea cu calciu a dietei previne demineralizarea osoasă ce se produce odată cu încetarea secreţiei estrogenilor.
Femeile care doresc să conceapă un copil, precum şi cele care sunt deja însărcinate ar trebui să suplimenteze alimentaţia cu acid folic, necesar dezvoltării optime a creierului şi a coloanei vertebrale a fătului. La vârsta a treia, suplimentele se recomandă îndeosebi pentru atenuarea unor suferinţe fizice sau pentru creşterea tonusului psihic.
Ţine cont şi de anotimp!
Suplimentele alimentare sunt utile şi în anumite perioade ale anului. Toamna, de exemplu, avem nevoie de suplimente alimentare care să îmbunătăţească tonusul fizic şi psihic, pentru că, în acest anotimp, multe persoane se simt lipsite de energie, apatice şi triste. Ginsengul, coenzima Q10, lăptişorul de matcă, polenul şi busui