Doar cinci persoane cu handicap din 100 îşi găsesc un loc de muncă, ţara noastră aflându-se pe ultimul loc în Europa în ce priveşte procentul populaţiei de vârstă activă cu dizabilităţi. Principala cauză a acestei situaţii este atitudinea angajatorilor, care preferă să plătească anumite sume la bugetul de stat decât să angajeze persoane cu dizabilităţi, conform legii.
"În România nu e reglementată economia socială, orientată către protecţie socială", explică Angela Achiţei, preşedinte executiv al Fundaţiei Alături de Voi. Există 403 unităţi protejate la noi în ţară, unde peste 30% din angajaţi sunt persoane cu handicap. Fundaţia "Motivation" are o astfel de firmă ce fabrică scaune rulante, iar, anul trecut, societatea comercială a obţinut profit de 35.000 de euro. Cele două ONG-uri împreună cu DGASPC Iaşi, Direcţia Generală pentru Protecţia Persoanelor cu Handicap şi o cooperativă socială din Italia au format Alianţa pentru Dezvoltarea Economiei Sociale, proiect prin care aproape 300 de persoane cu dizabilităţi şi cu HIV/SIDA vor învăţa o meserie. Pentru acest proiect, derulat în perioada 2010-2013, alianţa a atras fonduri europene de aproape 4 milioane de euro. Doar cinci persoane cu handicap din 100 îşi găsesc un loc de muncă, ţara noastră aflându-se pe ultimul loc în Europa în ce priveşte procentul populaţiei de vârstă activă cu dizabilităţi. Principala cauză a acestei situaţii este atitudinea angajatorilor, care preferă să plătească anumite sume la bugetul de stat decât să angajeze persoane cu dizabilităţi, conform legii.
"În România nu e reglementată economia socială, orientată către protecţie socială", explică Angela Achiţei, preşedinte executiv al Fundaţiei Alături de Voi. Există 403 unităţi protejate la noi în ţară, unde peste 30% din angajaţi sunt persoane cu handicap. Fundaţia "Motivation" are o astfel de firmă ce fabrică scaune rula