După ani întregi de creştere economică şi frenezie consumistă, economia României a scăzut cu şapte la sută în 2009, iar guvernul a apelat la Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană pentru a evita incapacitatea de plată, notează vineri cotidianul El Pais. În 2007 şi 2008, PIB-ul a crescut cu peste opt la sută, remitenţele angajaţilor emigranţi erau enorme - 10 miliarde de euro pe an - investiţiile străine în creştere, iar oamenii au început să cumpere masiv,
După ani întregi de creştere economică şi frenezie consumistă, economia României a scăzut cu şapte la sută în 2009, iar guvernul a apelat la Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană pentru a evita incapacitatea de plată, notează vineri cotidianul El Pais.
În 2007 şi 2008, PIB-ul a crescut cu peste opt la sută, remitenţele angajaţilor emigranţi erau enorme - 10 miliarde de euro pe an - investiţiile străine în creştere, iar oamenii au început să cumpere masiv, cu credite. Dintr-o dată, PIB-ul a scăzut, iar România a fost nevoită să ceară ajutor - 20 de miliarde de euro - şi părea suficient. Însă preşedintele Traian Băsescu a sugerat cu câteva zile în urmă că poate va fi necesară creşterea împrumutului.
Constantina Artemisa are 47 de ani şi lucrează ca femeie de serviciu la Academia de Studii Economice din Bucureşti. Salariul ei a rămas la 470 de lei (110 euro) după reducerea cu 25 la sută, din cadrul planului de austeritate impus de guvern, şi este singura sursă de venit în gospodăria sa. Fiul şi soţul munceau ca şoferi, însă acum sunt şomeri. De asemenea, ea mai are trei copii de întreţinut.
'Situaţia economică este foarte grea', spune ea.
România este a doua cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană şi a trecut prin crize şi mai grave. Însă, după frenezia din preajma aderării la UE, la începutul din 2007, acum vremurile sunt extrem