Grecia a fost salvată de la faliment cu sprijinul financiar al UE şi FMI, însă Atena trebuie să prelungească acordul cu FMI pentru a evita intrarea în incapacitate de plată a datoriilor. Nucleul tare al UE, Germania şi Franţa, ar fi următoarele victime ale crizei supraîndatorării. Sursa: REUTERS
UE şi FMI au convenit asupra unui plan de salvare al Greciei în valoare de 110 miliarde de euro. Acordul ar trebui prelungit 3-6 ani, astfel încât Atena să se pună la adăpost de riscuri.
În opinia lui Pavan Wadhwa, şeful departamentului de strategie în domeniul dobânzilor la JP Morgan în Londra, citat de Bloomberg, noul Guvern de la Atena nu are altă soluţie. Aceasta, în condiţiile în care Grecia are un deficit uriaş, iar problemele cu care se confruntă şi Portugalia, Irlanda şi Spania s-ar putea exrinde către statele considerate ''nucleul dur al UE'', respectiv Franţa şi Germania.
''Există un risc semnificativ ca problemele generate de datoria suverană a statelor de la periferia zonei euro să migreze către centrul acesteia. Dacă acest lucru se va întâmpla, nu există semen că guvernele acestor state vor fi capabile sau vor dori să reacţioneze prompt şi să ia măsuri fiscal dure'', apreciază analiştii de la Morgan Stanley.
Planurile de austeritate anunţate de cancelarul german Angela Merkel au generat prosteste, iar preşedintele Nicolas Sarkozy are mari dificultăţi în a-i convinge pe francezi de necesitatea reformării sistemului de pensii.