Fitoterapia modernă recunoaşte proprietăţile terapeutice ale verzei, o legumă populară, cu efecte tonice asupra organismului.
Există patru varietăţi de varză valoroase din punct de vedere medicinal: varza albă, varza roşie, varza de Bruxelles şi varza creaţă. Substanţele active variază în funcţie de specia verzei. Cantităţi mari de apă există în varza de Bruxelles (85%) şi în varza albă (92%), iar substanţele tonice precum proteinele, glucidele, vitaminele (A, B2, B3, B5, C, E, K) şi sărurile minerale (fosfor, potasiu, calciu, sodiu, fier, iod şi cobalt) sunt bine reprezentate în compoziţia acestor soiuri de varză.
Varza albă, de căpăţână, cum i se mai spune, este o legumă cu numeroase efecte terapeutice: energizante, remineralizante, diuretice, aperitive, antihemoragice, antiseptice, cicatrizante, depurative, antidiabetice, regeneratoare, purgative, antianemice, pentru a enumera doar o parte din binefacerile acestei legume asupra organismului.
1 Previne diferite forme de cancer
Cercetările realizate în ultimii 20 de ani au confirmat un fapt îmbucurător: consumul prelungit de varză crudă sau de suc proaspăt are un efect benefic în prevenirea cancerului de colon. Studiile efectuate la Institutul Naţional American al Cancerului au demonstrat că persoanele care folosesc drept remediu legume din familia cruciferelor, varză mai ales, sunt mai puţin expuse îmbolnăvirii de cancer de colon.
Cercetări similare privind efectul terapeutic al verzei în prevenirea diferitelor forme de cancer (de colon, de stomac, de esofag, de rect şi de plămâni) s-au efectuat la Universitatea din Minnesota (SUA), la Institutul Naţional de Cercetări Medicale „Sante" din cadrul Universităţii din Angers (Franţa) şi la Universitatea de Stat din Israel.
2 Reface mucoasa gastrică
Nutriţioniştii europeni recomandă varza în tratarea ulcerului, prescriind