Companiile de stat ar trebui să se gândească să acceseze piaţa obligaţiunilor internaţionale pentru finanţare pe termen lung, dar din păcate România este foarte limitată la instrumentele bancare, consideră Adina Enescu, directorul pentru instituţii financiare şi sectorul public al RBS Bank România. "Ne-am dori ca multe din companiile de stat care vor să-şi finanţeze operaţiunile de capital să se gândească să acceseze piaţa obligaţiunilor internaţionale mai repede decât piaţa bancară. (...) Nevoie de finanţare pe termen lung în România există şi sunt mai multe instrumente care pot fi utilizate. Din păcate, România este foarte limitată la instrumentele bancare", a spus Enescu.
Aceasta a precizat că în mod special în acest an cererile la instituţiile de stat pentru finanţarea investiţiilor au fost destul de limitate. "Există unele cereri pentru capital de investiţii, cu finanţări pe 7 - 10 ani, ceea ce nu face nici pentru bănci treaba uşoară, pentru că este greu să te expui în prezent pe o asemenea perioadă de timp în România. Când iei finanţare pe 10 ani, foarte mult din preţ înseamnă ce se poate întâmpla în aceşti zece ani", a spus Enescu, citată de Mediafax, care a precizat că există unele companii de stat pe care numele şi rezultatele financiare "le recomandă".
Şi directorul general al RBS Bank România, Johan Gabriels, a declarat că banca încearcă să limiteze la cinci ani scadenţa finanţărilor, excepţie făcând creditele ipotecare acordate persoanelor fizice, întrucât nu poate atrage depozite pe perioade de 10 - 15 ani.
Acesta a menţionat că dacă există proiecte care necesită finanţări pe perioade mai lungi, atunci RBS discută cu instituţii financiare internaţionale, precum BERD, pentru a asigura finanţarea. "Vrem să discutăm mai mult cu instituţiile financiare internaţionale, dar vrem ca şi companiile de stat să vină cu proiecte mari, de g