Tinerii cu dizabilităţi sau cu HIV/SIDA vor primi o şansă pe piaţa muncii, printr-un proiect finanţat din fonduri europene. Sursa: CODRIN PRISECARU
România este codaşă la integrarea pe piaţa muncii a persoanelor cu dizabilităţi, procentul fiind de 5,8% din populaţia activă, în timp ce media europeană este de 16,7%. Iar dacă ajung să fie acceptate la un loc de muncă, aceste persoane se confruntă, de multe ori, cu atitudinea greşită a angajatorilor care nu-şi dau interesul nici măcar să accesibilizeze clădirile de birouri pentru cei care nu se pot deplasa decât în scaunul cu rotile.
Handicapul angajăriipersoanelor defavorizate
Şi acesta nu este singurul motiv pentru care rata de ocupare a celor defavorizaţi a scăzut de la 57,7% în 2005, la 11% anul acesta, a arătat Mihaela Munteanu, responsabil de comunicare al fundaţiei "Alături de Voi", din Iaşi. Potrivit acesteia, românii cu handicap se lovesc şi de reticenţa colegilor de muncă, a căror gândire nu este departe de cea a angajatorilor.
Prin urmare, Alianţa pentru Dezvoltarea Economiei - care reuneşte mai multe ONG-uri şi instituţii ale statului - încearcă să vină în întâmpinarea unor astfel de situaţii, prin intermediul unui proiect cu un buget de 4.000.000 de euro, bani europeni.
În baza acestuia, aproximativ 300 de persoane cu dizabilităţi şi HIV/SIDA, care au împlinit 18 ani şi părăsesc sistemul instituţionalizat de protecţie a copilului, vor beneficia de pregătire în vederea găsirii unui job. Iar Fundaţia "Alături de Voi", în parteneriat cu Direcţia pentru Protecţia Persoanelor cu Handicap, Fundaţia Motivation România, Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Iaşi şi Cooperativa "Il Poliedro" din Italia vor încerca, până la mijlocul anului 2013, să schimbe mentalitatea angajatorilor.
"În loc să-i lăsăm să stea acasă şi să investim în