Peste 60% din grâul recoltat în acest an este bun pentru panificaţie şi nu există probleme în ceea ce priveşte asigurarea necesarului pentru consumul intern, a spus ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără. “La această dată, deţin o evaluare aproape exactă a calităţii grâului recoltat în acest an, conform evaluării făcute de Institutul de Bioresurse Alimentare. Mai avem de primit rezultate pentru probele de grâu dintr-un singur judeţ, care nu a reuşit să le transmit�
Peste 60% din grâul recoltat în acest an este bun pentru panificaţie şi nu există probleme în ceea ce priveşte asigurarea necesarului pentru consumul intern, a spus ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără.
“La această dată, deţin o evaluare aproape exactă a calităţii grâului recoltat în acest an, conform evaluării făcute de Institutul de Bioresurse Alimentare.
Mai avem de primit rezultate pentru probele de grâu dintr-un singur judeţ, care nu a reuşit să le transmită, dar putem spune că 40% din grâu este foarte bun pentru panificaţie, în jur de 15% este bun, iar 10-15% se apropie de calitatea folosită în panificaţie, ceea ce înseamnă că există indicatorii de calitate necesari pentru amestecuri”, a precizat Tabără.
Potrivit acestuia, recolta de grâu din acest an va acoperi fără probleme consumul intern.
Exporturile ajută producătorii să pătrundă pe pieţele externe
În privinţa exporturilor, noul şef de la Agricultură spune că nu va bloca nici un contract existent deja pentru exportul de grâu, chiar dacă anul viitor România va fi nevoită să importe.
“Deşi eu eram un mare adversar al exportului de grâu, avem la ora actuală contracte încheiate pentru export de peste două milioane de tone. Nu le voi bloca, pentru că, exportând, intru pe piaţă şi pot aduce grâu dacă am nevoie. Acest lucru mi l-a spus în trecut Rene Steiger de la Comisia Europeană: “exportă ca să ai pieţe” -