Agitată de proiecte dinamice, de promisiuni curajoase şi de aspiraţia spre diversitate, Galeria Dialog a Sectorului 2 găzduieşte în premieră, până pe 28 septembrie, expoziţia unui artist de peste hotare. Este vorba despre belgianul Gérard Tonnon, descins din regiunea valonă Gerpinnes tocmai în buza Oborului bucureştean ca să ne transmită "Un mesaj de viaţă"* (foto 1).
Despre el, jurnalul "Vers l'Avenir" nota: "Gérard Tonnon, pictor suprarealist, revelează, prin pictură, viziunea sa asupra lumii" (citat din catalogul expoziţional). Tot aşa, într-un gest de curtoazie critică, Tudor Octavian, cel care a prezentat expoziţia la vernisaj (curator: Ruxandra Garofeanu), îl alătura, (într-un elan ducassian, de tipul celui care strângea laolaltă maşina de cusut şi umbrela pe masa de operaţie), suprarealismului.
În ceea ce ne priveşte, cea mai densă patină supra-realistă a expoziţiei ni s-a părut conferită de lista de premii care, de-a lungul scurtei sale cariere, au încununat eforturile artistice ale dlui Tonnon. O reproducem, spre lămurire, după site-ul maestrului (http://gerard-tonnon.be): 1996, medalie de aur în cadrul concursului Jean-Pol Demacq, pentru lucrarea în pastel "Energie"; 1997, medalie de aur pentru pictură în ulei (unde şi cum - nu se precizează); 1998, medalia "Vermeil avec mention", la marele concurs internaţional al Academiei Lutèse din Paris, secţiunea Beaux Arts; 2000, în cadrul unei expoziţii a Ministerului Afacerilor Externe belgian la Coxyde, primeşte Certificatul pentru Merit Artistic European; aceeaşi Academie Lutèse (care, cel puţin în grafia cu "s", indicată de autor, nu există pe google.fr.) îi conferă medalia de aur cu felicitări pentru picturi în ulei; în 2002, Academia revine şi îl premiază cu aur, de data aceasta pentru sculpturi; în 2004, artistul este selecţionat de către oraşul Chatêlet "printre suprarealiştii Bruxelles Wallo