Peste un an, la începutul lunii septembrie, ministrul îi avertiza pe directorii de şcoli că pentru "recredibilizarea sistemului", elevii trebuie să intre la ore din prima zi. Sursa: CODRIN PRISECARU
"Dimineaţa, la ora 8.00, întâlnirea părinţilor şi copiilor în faţa bisericii din sat. De la 8 la 8.45 slujba. 8.55: cei care au ales să nu meargă la biserică, precum şi cei care au ales să meargă se întâlnesc în faţa şcolii. Fiecare copil are un coş al abundenţei, făcut de el însuşi, umplut cu 24 de mici cadouri, făcute tot de el. Unul pentru fiecare nou coleg."
Cântece şi voie bună în Germania, proteste la noi
Aşa începea prima zi de şcoală a fetiţei ministrului educaţiei Daniel Funeriu anul trecut, în Germania, după cum singur povestea într-un post pe blogul său (18 septembrie 2009 - "De ce mă întristează uneori România").
Cu două zile înainte de începerea anului şcolar, acesta le cere inspectorilor şcolari din judeţe să aibă grijă ca serbările să fie făcute în favoarea elevilor.
"Nu am spus niciodată ca festivităţile de început de an şcolar să fie mai scurte de 30 de minute. Am cerut doar ca până pe 9 septembrie orarul să fie pregătit, iar prima zi de şcoală să înceapă cu o oră de dirigenţie, în care elevii şi părinţii să primească informaţii cu privire la securitatea în şcoală, orar sau altele", a explicat ministrul.
Până la urmă, în şcoli se vor putea organiza serbări, dar acestea trebuie să fie "în interesul elevilor", adică aceştia să nu fie ţinuţi în soare sau în ploaie în curtea şcolii ore întregi. Unităţile şcolare vor trebui însă să anunţe inspectoratele de festivităţile pe care le vor face.
Nu toate şcolile îşi vor deschide porţile "ca la carte". Elevii, părinţii şi profesorii Şcolii nr. 1 din Voluntari ameninţă că vor boicota începutul de an, ca semn de protest faţă de numirea "po