E chiar adevărat: cad statuile de la Universitate. Şi nu are loc niciun cutremur în mintea celor care au decis să ne fure, pe şest, monumentele de referinţă ale Capitalei.
A fost ciopârţit - şi continuă să fie - situl istoric al Mănăstirii Sfântul Sava, în ale cărei chilii se înfiinţa, în 1688, la iniţiativa stolnicului Constantin Cantacuzino, prima Academie Domnească din oraşul de pe Dâmboviţa - Colegiul Naţional Sfântul Sava, cea mai importantă şcoală din Ţările Române. "Ei, şi? O parcare auto e mai în ton cu zilele noastre. Istoria nu ţine de foame!", s-or fi încurajat aceşti "gropari" ai valorilor româneşti, care nu se numără în bani, ci în aur pur. În mod sigur, iniţiatorii aşa-zisului proiect public-privat - o parcare subterană fix sub cele patru monumente de for public - nu au fost interesaţi de o documentare prealabilă. Au încălcat legislaţia în vigoare şi le-a mers. La ei totul se poate: tot ce e monstruos, agresiv, frivol parcă prinde aripi. Negre. De vreme ce perplexitatea societăţii civile şi revolta breslei arhitecţilor nu au avut puterea să le înlăture energia şi veselia distructivă. Inutil au strigat şi au făcut lanţ în jurul zonei reprezentanţii asociaţiilor pentru salvarea monumentelor.
Cel mai bine auzit s-a făcut Remus Cernea, preşedintele Asociaţiei Umaniste Române, care a atras atenţia, într-un comunicat, asupra faptului că s-a încălcat, grosolan, Legea 52/ 2003 ce prevede obligativitatea unei consultări publice pentru proiecte de acest fel. "În absenţa acestei consultări publice, toate avizele obţinute sunt ilegale", a amintit acesta, precizând, de asemenea, că "nu s-a ţinut cont de opiniile critice faţă de mutarea statuilor, exprimate de către Uniunea Arhitecţilor din România sau de alţi specialişti în patrimoniu"; "nu există detalii concludente postate pe Internet pentru a fi consultate de oricine cu privire la proiectul parcă