Absolvent al facultăţii de Teologie, Marius Câmpeanu a devenit muzeograf, după ce a slujit trei ani la Cavnic. De când e la muzeu, a tradus 300 de cărţi istorice.
Marius Câmpeanu provine dintr-o familie de preoţi şi încă de mic se gândea să ducă mai departe tradiţia familiei. „În copilărie visam să devin avocat, însă am vrut să ascult sfaturile şi învăţăturile tatălui meu, aşa că, m-am înscris la facultatea de Teologie", mărturiseşte maramureşeanul.
Din biserică la muzeu
După ce a absolvit facultatea, Marius Câmpeanu a devenit preot în cadrul Parohiei Cavnic Rotunda, unde a slujit timp de trei ani. După cei trei ani, preotul a revenit la Baia Mare, unde a început o viaţă diferită de cea pastorală: aceea de muzeograf în cadrul Muzeului de Istorie şi Arheologie din Baia Mare.
Atuul fostului preot a fost acela de a cunoaşte foarte bine limbile latină, greacă şi slava veche. În cei nouă ani de când este angajat al muzeului, Marius Câmpeanu a organizat şase expoziţii de carte veche, atât în cadrul muzeului băimărean, cât şi în alte trei muzee din Moldova. În ceea ce priveşte studiul pe care îl desfăşoară zilnic în biblioteca muzeului, Marius Câmpean spune că are la activ peste 300 de cărţi traduse în limba română din slavă, iar cele mai importante descoperiri ale acestuia sunt două cărţi din secolul al XVII-lea, pe care le-a găsit chiar în cadrul instituţiei. „Înainte de a face descoperirea ştiam doar că am în faţă două cărţi extrem de vechi din care lipsesc câteva file. Abia apoi am descoperit că sunt adevărate mărturii istorice: O carte tipărită de mitropolitul Dosoftei al Moldovei şi un exemplar din «Cazania lui Varlan»", explică muzeograful.
Ce-i place
Familist convins, muzeograful spune că preferă ca în timpul său liber să fie alături de soţie şi copii. Hobby-urile sale sunt vizionarea de filme şi docu