Luiza Zamora, Şerban Bonciocat
Case boiereşti fortificate din România. Cule
Boyar fortified houses in Romania
Igloo Media
"De dimensiuni direct proporţionale cu nevoile de apărare ale fiecărei familii, culele sunt clădiri prismatice, cu un plan aproape pătrat, a căror latură măsoară cel mult 12 m. Pereţii sunt construiţi din piatră sau din cărămidă şi au grosimi de până la un metru, adesea fiind consolidaţi cu bârne din stejar montate în zidărie. Primul nivel este rezervat beciului boltit sau tăvănit, cu acces direct din curte sau/şi din interior. Are una sau două încăperi, iar în unele cazuri avea săpat în mijloc un puţ, pentru a asigura apa în zilele negre de ascunziş. Tot la primul nivel se deschidea accesul principal, pe aceeaşi faţadă cu intrarea în beciul aflat la nivelul solului... Numărul încăperilor de la etaje nu este mai mare de trei."
Sunt descrise cule din judeţele Vâlcea (Greceanu de la Măldăreşti, Duca de la Măldăreşti, Bujoreni, Zătreni), Gorj (Curtişoara, Şiiacu, Glogova, Groşerea, Cartiu), Mehedinţi (Cerneţi, Broşteni), Dolj (Cernăteşti, Brabova), Argeş (Budeasa, Racoviţa, Retevoieşti, Tigveni, Şuici).
În final, autorii nu-şi ascund speranţa că culele vor supravieţui nepăsării vremurilor moderne.
Cartea este ediţia a doua a unui superb album bilingv, cu prefaţă de Bruno Andreşoiu si cu textul englez tradus de Bogdan Gheorghiţă.
Luiza Zamora, Şerban Bonciocat
Case boiereşti fortificate din România. Cule
Boyar fortified houses in Romania
Igloo Media
"De dimensiuni direct proporţionale cu nevoile de apărare ale fiecărei familii, culele sunt clădiri prismatice, cu un plan aproape pătrat, a căror latură măsoară cel mult 12 m. Pereţii sunt construiţi din piatră sau din cărămidă şi au grosimi de până la un metru, adesea fiind consolidaţi cu bârne din stejar montate în zidărie.