Aproximativ 3.800 de profesori din Sălăj dau în judecată Ministerul Educaţiei pentru a-şi primi banii tăiaţi ilegal, spun ei, din indemnizaţia de concediu. Profesorii spun că diminuarea cu 25 la sută a salariilor, inclusiv pe durata vacanţei, este ilegală şi au decis să acţioneze în instanţă Ministerul Educaţiei pentru recuperarea sumelor, cuprinse între 400 şi 2.000 de lei pentru cele două luni de vacanţă.
Anul şcolar începe şi de această dată sub semnul nemulţumirilor sindicale. Profesorii din Sălaj au început demersurile pentru deschiderea unor procese împotriva Ministerului Educaţiei, prin care cer plata retroactivă a celor 25 de procente din salariu reţinut ilegal, susţin reprezentanţii lor, în timpul vacanţei.
„Indemnizaţia de vacanţă se acordă, potrivit Codului Muncii, ca medie a ultimelor trei salarii, adică a salariilor plătite în perioada aprilie – iunie, când diminuarea veniturilor bugetarilor nu era în vigoare“, explică Eusebiu Lehene, preşedintele Ligii Sindicatelor din Învăţământ Sălaj.
Plăţi întârziate voit
Liderul sindical spune că aceste indemnizaţii de vacanţă ar fi trebuit deja plătite, conform aceluiaşi Cod al Muncii, cu cinci zile înainte de intrarea profesorilor în concediu, adică până în 10 iunie. Lehene mai susţine că plata lor a fost întârziată intenţionat până în iulie, pentru a se face după intrarea în vigoare Legii 118/2010 privind reducerea salariilor bugetarilor cu 25 la sută.
„Modelul cererii de chemare în judecată a fost elaborat deja, ieri, de către colegii de la Departamentul Juridic al FSLI. În judeţ am dat deja hârtiile în lucru în şcoli, unde se fac liste cu cei care sunt în situaţia de a da în judecată ministerul. Am dat documentele în lucru şi avocaţilor“, declară Eusebiu Lehene.
Liderul sindical estimează că dosarele vor fi complete până la sfârşitul acestei luni, astfel încât ele să po