Depresia poate fi numită maladia secolului al XXI-lea, deoarece este o boală din ce în ce mai frecvent diagnosticată. Acest lucru însă este explicabil în condițiile în care stresul a devenit o constantă în viaţa fiecăruia dintre noi.
Cuvântul depresie vine din latină şi se traduce prin tristeţe sau inhibiţie. Inevitabil, fiecare persoană se confruntă cu stări de tristețe, însă în cazul unui depresiv, acestea se transformă într-o povară.
Mai citeşte şi:
Cât de periculoasă este depresia
În multe cazuri, depresia se declanşează îndeosebi toamna, în lunile octombrie şi noiembrie, şi, de aceea, mai este numită şi depresie sezonieră.
Acest lucru este explicabil în condiţiile în care organismul este supus brusc la o serie de transformări. Astfel, faptul că ziua devine mai scurtă îşi pune amprenta negativ asupra stării de spirit. Prin urmare, scurtarea zilelor predispune la depresie. Specialiştii ne atenţionează să nu confundăm tristeţea cu stările de melancolie, frecvente la începutul toamnei şi, până la un punct, inofensive. Doar în zece la sută din cazuri acestea pot ascunde depresia.
Un rol deosebit de important în depistarea la timp a depresiei îl are anturajul, deoarece persoanele din jur pot observa mai uşor modificările de dispoziţie ale depresivului şi îl pot îndruma la medic. De aceea, mai ales în perioada care urmează imediat după concediu, este bine să ieşim mai mult în aer liber şi să ne relaxăm.
Potrivit Asociației Americane de Psihiatrie, există cel puțin zece simptome luate în considerare în diagnosticarea tulburării depresive. Printre acestea se numără stările de oboseală și de epuizare care devin tot mai greu de suportat, incapacitatea de a duce la îndeplinire sarcinile zilnice, din cauza lipsei de concentrare, tendinţa de izolare, sentimente nejustificate de culpabilizare excesivă. În plus, apar