Vizitatorii pot descoperi oraşul din perspectiva unui localnic şi îşi pot alege obiectivele pe care vor să le viziteze. Proiectul Romanian Greeters a demarat la Braşov de la începutul lunii iulie şi, până acum, au beneficiat de el 30 de turişti români şi străini.
Prin proiectul Romanian Greeters turiştii sunt plimbaţi de voluntari pe la obiective emblemă ale oraşului. Alături de greeters (gazde), cei care apelează la voluntari pot vizita şi afla mai multe şi despre case ascunse în ganguri, dar pline de istorie, sau despre străzile mai puţin circulate aflate în centrul vechi al oraşului.
„Rețeaua de voluntari are rolul de a ajuta vizitatorii și turiștii să se integreze mai bine în viața orașului și să înțeleagă mai bine aspectele ce prezintă interes pentru ei, într-o manieră informală, unică, diversă şi complexă", spune Ana Negru, coordonator al proiectului.
Cei care vor să devină ghizi-voluntari trebuie să cunoască aspecte ce ţin de latura istorică şi culturală a oraşului lor, de la detalii legate de arhitectura locală, până la mâncăruri specific. „Cu toate acestea, voluntarii nu trebuie confundaţi cu ghizii de specialitate. Ei nu au pregătirea şi profesionalismul acestora, vizitele desfăşurându-se într-un cadru non-formal şi putând fi „condimentate" cu impresii personale şi recomandări ale voluntarului-greeter şi cu discuţii diverse despre viaţa în oraş", mai spune Ana Negru.
Tipologia traseelor este diversă. Se poate opta pentru trasee ce parcurg zone diferite, sau doar cu un anumit specific: etnic, arhitectural, social, gastronomic etc. De asemenea, se poate opta pentru vizitarea oraşului pe biciclete sau pe role, cu mijloacele de transport în comun, mașina proprie sau pe jos.
Recrutare de voluntari
În prezent coordonatorii proiectului se află într-o campanie de recrutare şi selectare de voluntari, pentru principalel