Bordeiul a fost constuit în 1884 şi e compus dintr-o singură cameră, o bucătărie şi un hol. Actualii proprietari l-au cumpărat în 1990 de la o bătrână care intra în casă prin intermediul unui „tobogan” din pământ, adăpostul neavând trepte.
FOTOGALERIEUltimul bordei din România
Au trecut 120 de ani de când a fost construit, şi cu toate acestea rezistă. Bordeiul de la numărul 69, pe strada Tudor Vladimirescu din Giurgiu este locuit, de 20 de ani, de soţii Maria şi Mihai Ciobanu. Din afara curţii nu poate fi zărită nic o fereastră, singura existentă fiind la mai putin de douăzeci de centimetri de sol.
Proprietarii n-au făcut schimbări majore în structura acestuia, au constuit doar câteva trepte care să le faciliteze accesul în locuinţă. Iniţial, în locul scărilor a existat un „tobogan” din pământ şi aşa se intra în casă.
Locatarii, feriţi de frig şi caniculă
Jumătate dintre pereţii casei sunt în pământ şi jumătate la suprafaţă, iar asta îi avantajează pe proprietari indiferent de anotimp. „Chiar dacă vara e caniculă, e suficient să punem o bucată de hârtie în geam şi e răcoare toată ziua de-ţi îngheaţă şi picioarele. Iar iarna nu e frig deloc”, spune Maria Ciobanu
Bordeiul are în componenţă doar două cămăruţe şi un hol. Într-una dintre acestea în care acum este bucătăria exista la începutul construcţiei o vatră şi un pat de pământ, care între timp au fost dărâmate.
Deşi în spatele bordeiului cei doi pensionari de 76 de ani şi-au construit o altă casă, locuiesc tot în el, în încăperile modeste ale căror pereţi sunt acoperiţi de icoane şi poze ale familiei. Au tras în schimb curent electric şi au adus chiar şi un televizor.
N-a putut fi demolat
La câţiva ani după ce l-au cumpărat, soţii Ciobanu au vrut să-l demoleze pentru a-şi amenaja o grădină. Autorităţile nu le-au dat însă avizul. „Ni s-a