Din valoarea totală a medicamentelor de pe piaţă doar 9,4% ajung la pacienţi prin spitale. Volumul pieţei a crescut însă cu susţinerea directă a bolnavilor.
Pe piaţa medicamentelor din România domneşte haosul: în plină criză, preţul pentru fiecare zi de tratament a crescut, ceea ce arată că românii au ajuns să se trateze târziu, iar cota de piaţă a medicamentelor care se dau prin spitale a ajuns la mai puţin de 10% în condiţiile în care în ţările UE media e de 20-25% din total.
Cu toate acestea, valoarea pieţei a crescut cu susţinere directă din partea buzunarului celor care se îmbolnăvesc şi a companiilor farmaceutice, arată date prezentate ieri de Cegedim, care analizează evoluţia pieţei în trimestrul doi din 2010 comparativ cu aceeaşi perioadă din 2009.
Ne tratăm când bolile devin cronice, cu bani mai mulţi
O cauză a situaţiei critice e urmarea faptului că nu există niciun fel de reglementare pentru doctori la prescrierea medi camentelor, cred unii specialişti. "Categoric pacienţii trebuie îndreptaţi spre medicamentele cele mai ieftine. Problema este că în ţara noastră nu funcţionează sistemul de farmacovigilenţă, conform căruia fiecare pacient ar trebui să semnaleze doctorului orice fel de reacţii adverse, iar acesta să completeze o fişă cu aceste date, pe care să le trimită Agenţiei Naţionale a Medicamentului. În condiţiile în care acest lucru nu se întâmplă, domneşte nesiguranţa", comentează conf. dr. Sorin Paveliu, specialist în farmacologie.
De asemenea, "creşterea zilelor de tratament (plus 23%) indică înmulţirea afecţiunilor cronice sau cronicizarea afecţiunilor acute, care nu au fost tratate sau care au fost tratate necorespunzător", a comentat la prezentarea raportului directorul general al Cegedim, Petru Căciun. El estimează însă că în acest an piaţa farma o să scadă cu 2,8%.
Spitalele