* Retete cu legume, recomandate de vindecatoarea germana EVA Lubke *
PATRUNJELUL
Patrunjelul este foarte usor de cultivat in gradina proprie, pentru nevoile bucatariei. Chiar si fara gradina, planta se dezvolta bine in ghivece, jardiniere sau ciubere, pe balcon sau pe terasa.
Patrunjelul isi are locul lui - din timpuri stravechi - in salatele proaspete, impreuna cu coditele de ceapa verde si alte verdeturi din gradina. Mai putin cunoscut este insa faptul ca aceasta planta aromata reprezinta un ajutor de nadejde pentru rinichi.
Rinichiul este organul central al organismului nostru. Ar trebui "curatat de otravuri" o data la cateva luni, pentru ca celelalte functii ale organismului, de pilda tensiunea arteriala, sa se regularizeze de la sine. Aceasta dezintoxicare se poate face cu ceai de patrunjel si zer.
Pentru ceai, se ia un pumn de planta proaspata - frunze si codite - se taie marunt si se pun pe foc intr-o jumatate de litru de apa rece. Se lasa sa fiarba zece minute si cu trei minute inainte se adauga o lingurita rasa de splinuta (Solidago virga aurea) si o lingurita rasa de coada-calului (ambele uscate). Se ia ceaiul de pe foc, se lasa sa se infuzeze, cu capac, circa 10 minute, se strecoara si se bea - indulcit cu miere sau neindulcit - inghititura cu inghititura. Cura dureaza doua saptamani si este bine sa fie repetata de trei ori pe an. (Coada-calului este deosebit de eficienta cand creste pe teren stancos.)
Ea poate fi "sustinuta" cu zer. Beti, daca se poate, 1/2 l de zer pe zi. Ideal ar fi un litru intreg, dar multa lume nu-l suporta, din cauza ca produce diaree. Oricum, incercati, deoarece fiecare organism reactioneaza in felul sau. Dar folositi zer bun, natural, altminteri nu se vede nici un efect.
Acest ceai nu trebuie utilizat in caz de cistita. Ar fi prea iritant.
CEAPA
Ceapa este cult