Coşmarul de a face un copil în România, prin inseminare artificială, nu s-a sfârşit pentru Daniela Knecht, nemţoaica stabilită de patru ani în România. CEDO va lua o decizie la sfârşitul acestei luni, în procesul intentat împotriva statului român, în care Daniela Knecht solicită obligarea autorităţilor la restituirea propriilor săi embrioni.
Aceştia au fost depozitaţi iniţial la clinica Sabyc, şi apoi transportaţi sub sechestrul procurorilor la IML. În acest timp, organizatorii afacerii ilegale, israelianul Harry Mironescu şi fiul său, Yair, sunt judecaţi în libertate pentru trafic de ovule şi constituirea unui grup de criminalitate organizată.
Chiar dacă Daniela Knecht a primit acceptul anchetatorilor să-şi ridice embrionii, ea nu a reuşit, întrucât Autoritatea Naţională pentru Transplant refuză să-i dea avizul pentru transport, pe motiv că... decizia aparţine procurorilor, iar IML nu este o clinică acreditată ca bancă de celule umane! Din acest cerc vicios, femeia nu a văzut decât o singură ieşire, justiţia europeană, care este aşteptată să pronunţe o decizie.
Daniela Knecht a fost şocată de răspunsul Guvernului român, prin agentul guvernamental Răzvan Horaţiu Radu, care cere Curţii respingerea plângerii nemţoaicei, susţinând că Daniela Knecht nu ar avea calitatea de victimă, întrucât a primit deja acceptul Parchetului pentru restituirea embrionilor. Guvernul mai arată că Daniela Knecht s-a adresat cu bună ştiinţă unei clinici neacreditate şi neautorizate, asumându-şi anumite riscuri. Mai mult, agentul guvernamental spune că ea ar fi putut să pornească un alt proces, pentru autorizarea transferului.
"Procesul l-am deschis deja de mai multe luni, dar în contencios-administrativ judecata durează şi cinci ani. Clienta mea are deja o vârstă, a trecut de 40 de ani, iar embrionii criogenaţi se degradează pe zi ce trece. Nici măcar nu ştim dacă s