Îşi împarte viaţa între pictură şi poezie, îşi transpune gândurile în imagini şi cuvinte cu rimă. A expus lucrări în Statele Unite ale Americii dar şi în Asia, Franţa, Ucraina sau Elveţia.
Într-un apartament micuţ din oraşul Odobeşti iau naştere în fiecare zi adevărate opere de artă: lucrările Virginiei Hossu.
O pictoriţă mult apreciată în ţară şi peste hotare. Când treci prin orăşelul parcă uitat de lume, nici prin gând nu îţi trece ce om te priveşte de la fereastră, în timp ce îşi potriveşte şevaletul.
Originară din satul lui Ion Creangă, Virginia Hossu pictează de când se ştie.
Încă de când mergea la grădiniţa din Humuleşti, era invitată la şcoală la fiecare vizită a mai marilor din învăţământ pentru că desena frumos. De ceva timp încoace, a început să scrie poezii.
„Când fac pauză de la pictat, îmi vin în minte tot felul de cuvinte pe care le pun pe hârtie. Şi uite aşa ies poeziile. Apoi mă apuc şi le redau în imagini. Acum sunt în perioada de pictat şi coace în mine dorinţa de a picta, dă pe afară. Când eram mică îmi spunea tata că trebuia să mă nasc în altă perioadă să pictez prinţese nu muncitori cum era pe vremea comunismului", ne-a mărturisit pictoriţa.
Abstracţionismul nu e totul
Preferă să picteze peisaje şi portrete. Nu apreciază însă pictorii care se agaţă cu dinţii de abstracţionism.
„Abstracţionismul este bun, dar nu este totul. În Univers nimic nu este absurd. Haosul este doar în mintea noastră. Abstractul a fost tratat mai vehement şi bine în trecut. Zici Picasso şi ai spus totul, deşi şi el a pictat doar zece astfel de lucrări, dar lumea numai pe acelea le arată", ne mai împărtăşeşte artista din propriile convingeri.
Lucrarea ei preferată, din ce a pictat până acum, este „Drumul lui Hiperion" ce coboară din cer, cunoaşte viaţa şi se duce în stele nemuritor şi rece.
Modele: Bălaş