După ce a dus francezilor la Strasbourg sarmalele din Botiza, Iulia Corău a început să facă naveta între Bucureşti şi Valea Izei pentru a ne arăta bucatele alese din inima Maramureşului.
IMAGINI DE LA TÂRGURILE CARE AU LOC ÎN WEEKEND ÎN CAPITALĂ
Iulia Corău (46 de ani) a venit în Parcul Naţional cu soţul Ion, cu verişoara şi cu prietena Aurelia Hăgan. Azi-dimineaţă, Iulian, un tânăr înalt, cu clop pe cap, pregătea cuptorul pentru pâine.
Fetele, gătite de sărbătoare, cu opinci şi cămeşă albă, frământau coca pentru plăcinte. La stand, vizitatorii nu mai aveau răbdare, vroiau să guste din bunătăţi.
„De 10 ani, de la prima ediţie a acestui târg, sunt prezentă“, povesteşte Iulia Corău. Femeia a învăţat să gătească de la bunica. „Când eram copil, bunica mă lăsa să mă joc cu aluatul. Făceam păsărele din el şi aşa am început să iubesc gătitul“, spune Iulia.
Premiul întâi câştigat cu sarmale
Iulia Corău a luat premiul întâi la Campionatul Mondial de Gătit din Capitală, anul acesta, pentru sarmalele ei cu păsat şi pentru zeama acră specifică zonei din care vine.
„Sarmalele cu păsat trebuie musai să stea la foc mic vreo trei ore, altfel nu ies bune. Se pune orez, carne de vită amestecată cu porc, cimbru de casă şi piper. Dar cel mai mult se pune dragoste“, dezvăluie gospodina din secrete.
E weekendul târgurilor în Capitală
La Muzeul Satului este, de asemenea, mare sărbătoare. Au început „Serbările Toamnei“ şi „Cârstovul viilor - Sărbătoarea vinului“. Desfăşurat până mâine seară, la ora 19.00, evenimentul marchează începutul culesului viilor la români.
Serbările includ prezentarea de vinuri pe fundal muzical popular românesc, şi un târg de produse din gastronomia tradiţională, de unde puteţi achiziţiona, printre altele, plăcinte, cozonaci, turtă dulce, dulceţuri, miere şi produse bio.