Nimic n-a provocat atatea discutii, suspiciuni si mister, in ultimele decade ale secolului XX, cat au fost in stare sa sa creeze grupurile cunoscute ca CFR (Council on Foreign Affairs - consiliul pentru afaceri externe), Comisia Trilaterala si Bilderbergerii.
CFR-ul a fost organizat de Zbigniew Brzezinski, un profesor de stiinte politice la Universitatea Columbia, din New York, inainte de a deveni secretarul de stat (ministru de externe) al presedintelui Jimmy Carter.
Acest grup a inclus o multime de nume celebre din viata politica si economica a SUA, iar scopul sau declarat a fost crearea un climat de stabilitate in lume, pentru dezvoltarea comertului international.
In 1973, a avut loc o conferinta extraordinara, in care s-a hotarat admiterea Asiei si Europei, pe langa SUA, iar numele a fost schimbat, de la CFR la Comisia Trilaterala.
Manifestul proclamat cu acea ocazie sublinia: "O cooperare stransa, intre toti membrii Comisiei Trilaterale, este absolut necesara, pentru mentinerea pacii mondiale, promovarea unui comert liber, eliminand saracia din lume si asigurarea unei evolutii calme, spre un sistem de guvernare global".
In 1976, la plenara comisiei, tinuta la Kyoto, Japonia, intre cele 300-350 de persoane, a participat si Jimmy Carter.
Banii pentru finantarea acestei organizatii au provenit, la inceput, de la David Rockefeller, Fundatia Charles F. Kettering si de la Fundatia Ford.
Jurnalul publicat de aceasta organizatie se numeste Trialogue si incearca sa promoveze ideile legate de reducerea problemelor spinoase din lume, cum ar fi saracia, coruptia, si lipsa de optiuni economice a populatiei.
La ora actuala, membrii acestei organizatii numara 107 persoane din America de Nord, 117 din Asia si 150 din Europa, intre care si Romania e reprezentata de doua persoane. @N_P