* ei sunt grup ţintă în două proiecte naţionale în valoare de 40 de milioane de lei
La Inspectoratul Şcolar s-au lansat, ieri, două proiecte destinate copiilor cu probleme: "Cerinţe Educaţionale Speciale pentru Toţi" (CESPeT) şi "Salvaţi Copiii de Abandon şi Neintegrare" (SCAN). În cadrul acestor proiecte, în care Brăila este partener, se urmăreşte identificarea copiilor cu cerinţe educaţionale speciale, însă şi a celor cu un nivel de inteligenţă peste medie dar care suferă de diverse probleme ale auzului, văzului sau au probleme locomotorii. De asemenea, se au în vedere şi copiii cu risc de abandon şcolar din diverse motive.
În următoarea perioadă se vor selecta cadre specializate pentru descoperirea copiilor care să intre în program, 100 pentru primul proiect şi 150 pentru cel de-al doilea, fiecare copil urmând să primească, în următorii trei ani, o bursă lunară de 600 de lei. Iniţiatorul proiectelor, prof. univ. dr. Laurenţiu Şoitu, a explicat că ideea a apărut în urma constatării că din sălile de curs ale Universităţii "Al. I. Cuza" au dispărut studenţii capabili, dar cu diferite dizabilităţi fizice.
În plus, în aceşti trei ani de derulare a proiectului se va realiza şi un Centru special pentru aceşti copii, unde vor fi pregătiţi. Centrul va fi dotat cu calculatoare speciale pentru nevăzători, programe speciale şi pentru celelalte tipuri de dizabilităţi, care acum nu sunt accesibile în şcoli. "Se va urmări şi educaţia părinţilor, pentru că în multe cazuri ei pot fi de un real ajutor, mai ales în cazurile în care este vorba de abandon şcolar sau neintegrare", a precizat coordonatorul proiectului la nivelul zonei de Sud-Est, prof. Dana Turcu. Din echipa brăileană de proiect mai fac parte: institutoarea Ecaterina Bonciu, prof. Camelia Costea şi contabila Mirela Radu. La lansare a fost prezent iniţiatorul proiectelor, prof. univ. dr. Laurenţiu Şo