Centrul vechi al Capitalei te îmbie să-i dezlegi secretele. Prin frumuseţea pe care bănuieşti că o ascunde sub faţadele crăpate, prin pivniţele vechi de sute de ani, prin tunelurile care demuuult-demult erau cale modernă pentru caleştile domnilor şi domniţelor.
"Bucureşti, Bucureşti, ce drag îmi eşti...", spune un vechi cântec interpretat de regretatul Gică Petrescu. Păşind pe Calea Victoriei, mergând agale, vei descoperi clădiri care încântă privirea, al căror aspect a fost gândit în cele mai mici detalii de arhitecţi celebri.
Capitala şi-a păstrat cu greu vechile străzi şi pasajele urbane pitoreşti în care trăieşte sufletul unor epoci şi moravuri trecute. Hanurile din veacul trecut au dispărut în mare parte. Faimoasa terasă Oteteleşanu şi graţioasa cafenea Élysée au dispărut sub zelul urbanistic al noilor generaţii. Ce-a mai rămas din Bucureştii de ieri? Multe au fost, puţine au rămas. Bătrâna Uliţă a Colţii a dispărut. Doar biserica, monument istoric, mai aminteşte azi de vremurile apuse.
Câţi dintre noi se trezesc dimineaţa şi se întreabă care este povestea locurilor în care ne aflăm? Răspunsul vine de la sine. Puţini. Foarte puţini. Apăsaţi de problemele de zi cu zi, uităm să ne bucurăm de ce avem aproape de noi. Trecem pe lângă locuri ce tăinuie poveşti şi, de cele mai multe ori, le trecem cu vederea. Care este povestea oraşului tău? Ţi-ai pus această întrebare? Dar până veţi găsi răspunsurile ne-am gândit să vă depănăm câteva dintre secretele Bucureştilor, ale Micului Paris care n-a dispărut, dar s-a transformat. O dată cu locuitorii săi.
Din ce e alcătuit Bucureştiul? Din foarte multe clădiri, ca şi alte localităţi care îşi zămislesc imobile din piatră, beton, sticlă şi oţel. Însă în fiecare oraş se plămădeşte o atmosferă specifică, un duh neasemuit.
Bucureştii se transformă pe zi ce trece şi, în timp